Investeren in vastgoed? Meer dan ooit een goed idee

Dit artikel werd geschreven door Vastgoedflitsen. Het originele artikel vindt u hier.

In tijden van historische inflatie, aanzwellende energieprijzen en oorlog in Oekraïne is het voor beleggers gissen wat de beste investering is. Bestaat er een investering die én stabiel is én inflatiebestendig én een mooi rendement oplevert? Wie op de lange termijn kijkt, kan niet meer om vastgoed heen. Je investeringsportefeuille aanvullen met het kopen en verkopen/verhuren van woningen is dan ook een goed idee.

Van 1981 tot 2020 bracht een huis in België gemiddeld 8,45 procent per jaar op, een appartement 8,05 procent. Dat gaat om het reëel positief rendement, de opbrengst na inflatie. Van alle klassieke beleggingen scoren alleen aandelen beter, maar die zijn uiteraard onderhevig aan de volatiele beurskoersen en daar heeft niet iedereen de zeebenen voor.

Waarom beter dan al de rest?

Vastgoed laat dus goud (2.97%), spaarboekjes (3,14%), spaarrekeningen (0,35%) en zelfs overheidsobligaties (5,67%) ver achter zich (op 40 jaar). De cijfers houden rekening met de huuropbrengsten en de veronderstelling dat je gemiddeld 3 procent van de woningwaarde uitgeeft aan kosten. Wie zijn pand niet verhuurt en alleen rekent op de waardestijging , ziet een huis nog altijd 5,11% opbrengen, en een appartement 4,68%.

Diversifiëren is de boodschap

De boodschap? Diversifiëren. Door je investeringsportefeuille aan te vullen met vastgoed, bescherm je niet alleen jouw vermogen tegen inflatie, maar kies je voor een correct en stabiel rendement. Wie slim belegt, gaat dus voor verschillende types van investeringen, waarbij vastgoed als tastbare ‘reële activa' zeker een plaats verdient.

Energieverslindende vs. energieperformante units

En wat als de woningprijzen gaan dalen? Een afkoeling van de huidige markt is zeker geen slecht nieuws, integendeel. Experts wijzen erop dat door de stijgende energieprijzen een grotere kloof zal ontstaan tussen slecht geïsoleerde woningen enerzijds, en energieperformante units anderzijds . Onder druk van de toenemende renovatieplicht richting 2050 zullen de prijzen van ondermaats geïsoleerde huizen en appartementen naar alle waarschijnlijkheid afnemen, terwijl energiezuinige woningen in prijs blijven stijgen, zij het in een langzamer tempo. Bijgevolg zullen deze energieperformante woonunits vlotter verhuurd kunnen worden.

Daarnaast kan je tot op vandaag genieten van een aantal fiscale voordelen, terwijl de belastingen voor aandelenbeleggers werden verhoogd. Bovendien zijn de huurprijzen gestegen tot het Europees gemiddelde. Tot slot speelt ook de waardevastheid mee. Je haalt niet alleen rendement uit je huurinkomsten, maar ook wanneer je na enkele jaren weer verkoopt.

Toch nog één advies: neem contact op met uw onafhankelijke consultant van Van Breda Immo Consult.